KONFERENCA EU-OSHA IN RAZISKAVA

logo_GZS                  KS_90_logo_maliESS_logo_2x_pomanjan

V okviru partnerskega projekta, Socialni partner za socialni dialog II, smo se udeležili konference Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu na temo preprečevanje tveganj na delovnem mestu. Konference je potekala 11. in 12. novembra v Bilbau. Izvedene so bile tri delavnice, in sicer na temo dobre prakse glede upravljanja in sodelovanja med delavci in delodajalci, na temo primerjalne analize varnosti in zdravja pri delu ter na temo kako uspešno promovirati varnost in zdravje pri delu.  Izpostavili bi predavanje Rüdigerja Trimpa z Univerze v Jeni (Nemčija), ki je na nazoren način razložil delovanje stresa na človeški organizem. Sledila je predstavitev rezultatov vseh treh delavnic ter okrogla miza z naslovom »To je za nas: Delajmo skupaj za varnejša in bolj zdrava delovna mesta«.

Prav tako smo v okviru projekta izvedli raziskavo na temo socialni partnerji in nadomestila za brezposelnost. Raziskava se osredotoča na načine določanja nadomestil za brezposelnost v Nemčiji, na Nizozemskem, na Poljskem in Danskem ter vlogo, ki jo imajo socialni partnerji pri tem. Raziskavo je pripravil Raziskovalni inštitut za socialno ekonomij. Raziskava je dostopna na spletni strani pod novicami.

Projekt delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 1. razvojne prioritete: Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti prednostne usmeritve in 1.4 prednostne usmeritve: Pospeševanje razvoja novih zaposlitvenih možnosti