OBISK PRISTANIŠČA V REKI

logo_GZS                  KS_90_logo_mali             ESS_logo_2x_pomanjan

V torek, 18. 3. smo v okviru projekta Socialni partner za socialni dialog II, obiskali Reško pristanišče. Zanimalo nas je predvsem, kakšna je organizacija dela v pristanišču, kakšno je razmerje med redno zaposlenimi in agencijskimi delavci, oziroma delavci – podizvajalci. Seznanili smo se s pravnim položajem in primerjavo med redno zaposlenimi in agencijskimi delavci.

Najprej so nas sprejeli predstavniki zaposlenih in nam predstavili količino pretovora, lastniško strukturo in zgodovno pristanišča. Kasneje je tekla beseda o pravicah zaposlenih in drugih delavcev v pristanišču.

DSC_0233

Potem smo nadaljevali sestanek s člani uprave. Razvila se je burna debata glede opravljanja nadurnega dela in spoštovanja pravil glede varnosti in zdravja pri delu. Šokanten je podatek (ki pa ni bil uradno priznan s strani uprave), da imajo skoraj eno smrtno žrtev letno pri opravljanju pristaniških storitev v pristanišču. Za primerjavo naj povem, da so imeli v Tržaškem pristanišču eno smrtno žrtev v zadnjih desetih letih, in kar je privedlo, do sprejetja strožjih ukrepov na področju varnosti in zdravja pri delu.

Po sestanku s upravo, smo si ogledali pristanišče z morja in po kopnem. Zanimivo je bilo, da na tisti dan ni potekalo veliko aktivnosti v pristanišču, kar pa ne moremo trditi za Luko Koper in Tržasško pristanišče.

DSC_0261

Po ogledu pristanišča, so nas predstavniki zaposlenih povabili še na kosilo.

Ugotovitev je, da so pravice delavcev, organizacija dela in tudi poslovanje Luke Koper neprimerno na višjem nivoju, kot v Reškem pristanišču.

Projekt delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, 1. razvojne prioritete: Spodbujanje podjetništva in prilagodljivosti prednostne usmeritve in 1.4 prednostne usmeritve: Pospeševanje razvoja novih zaposlitvenih možnosti